Wydrukuj tę stronę

Pstrąg Kłodzki

Ziemia Kłodzka jest nazywana „krainą pstrąga i lipienia” z racji licznego występowania tych gatunków ryb w krystalicznie czystych, górskich rzekach i potokach Kotliny Kłodzkiej.

To na tej podstawie od wielu lat prowadzona jest hodowla ryb w tym regionie. Hodowla w Ścinawce Średniej prowadzona jest w stawach zasilanych z naturalnych źródeł wód o optymalnej dla rozrodu pstrąga temperaturze 10-11 st.C. Pstrąg od zawsze stanowił jedno ze źródeł pożywienia mieszkańców Kotliny Kłodzkiej, a jego współczesna hodowla nawiązuje do przedwojennych tradycji Hrabstwa Kłodzkiego.

strąg kłodzki jest zatem produktem regionalnym, propagowanym przez lokalną społeczność m.in. poprzez organizację „Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim”, który jest konkursem kulinarnym znajdującym się od 2010 roku w gronie festiwali dających zwycięzcom automatyczną nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.

Galeria